Varför Sri Lanka?

Sri Lanka är kontrasternas land, och det finns verkligen något för alla på ön. Här är ett urval!

 • Sol och stränder
  Medeltemperaturen på Sri Lanka är 29 grader och det finns riktiga paradisstränder runt hela ön vilket gör det till en idealisk destination för dig som vill sola och bada. Exempel är Tangalla, Unawatuna och Bentota.
 • Natur i höglandet
  Sri Lanka bjuder på mycket kontraster. Om man tar sig från kusten in mot landet möts man av gröna teplantage, fantastiska vyer, och ett kallare klimat. Vandringar bland teplantage är mycket populärt i t.ex. Nuwara Eliya och Ella. Järnvägen som slingrar sig i bergen mellan regnskog och teplantage är också något alldeles speciellt.
 • Mat och dryck
  Maten på Sri Lanka har influenser från många olika håll, i första hand från södra Indien men även från kolonialmakterna. Nationalrätten är ris och curry och Sri Lanka är känt för sina kryddor. Man dricker mycket te, inte minst pga att Sri Lanka är en världens största teproducenter.
 • Religion
  Sri Lanka är mycket religiöst och på ön bor ca 70% buddhister, vilket görs tydligt av de imponerande templen som har byggts – det mest kända är Tandtemplet i Kandy som är byggt kring vad som påstås vara en av Buddhas tänder. Att gå upp till palatset på det fantastiska berget Sigiriya är en riktig utmaning, men med bedårande utsikt som belöning.
 • Kolonialtiden
  Sri Lanka har en mycket intressant historia. Landet koloniserades av portugiserna på 1500-talet, holländarna på 1600-talet och britterna på 1800-talet. Galle är med på Unescos världsarvlista, och är ett fantastiskt exempel på en välbevarad stad från kolonialtiden.
 • Shopping
  Sri Lanka bjuder på mycket goda möjligheter till shopping. Det finns fina och prisvärda smycken och ädelstenar i olika prisklasser, men även kläder, te, kryddor, hantverk, köksprodukter, målningar, tyger med mera. På bazaarerna i Pettah i Colombo, som är mycket färgsprakande, kan man hitta det mesta!
 • Golf
  Golf är kanske inte det första man kommer att tänka på när man hör Sri Lanka, men faktum är att ön har 3 riktigt bra golfbanor. Victoria Golf Course, inte långt från Kandy, är utan tvekan den mest uppseendeväckande och har blivit utsedd till en av de vackraste golfbanorna i Asien. Det finns även en mycket välhållen golfbana utanför Colombo, med historia från 1896.
 • Arkitektur och forntida städer
  Sri Lanka har haft många olika kungadömen genom åren och det finns otroligt välbevarade städer från början av 1000-talet. Det är en tidsresa att vandra runt bland uthuggna statyer, bergstempel och gamla palats i Polonnaruwa, Anuradhapura och Dambulla.
 • Vattensporter
  Sri Lanka är idealist för surfing, och bjuder på både nybörjarvågor och vågor för mer avancerade. För den som vill testa på snorkling eller dykning finns också bra möjligheter – kring ön finns fantastiska korallrev med färgglada fiskar. Rafting, forsränning, är också populärt.
 • Rekreation
  Sri Lanka ligger väldigt långt fram i att erbjuda sina besökare avkoppling, spa, yoga, meditation och rekreation. Det är en del av den buddhistiska kulturen. Man har också tagit fasta på den indiska läkekonsten Ayurveda, och det finns många center för att gå en behandling.

Här kan du läsa mer om vad som finns att se och göra på Sri Lanka.