Te på Sri Lanka

Historia

Te utanför KandyI mitten på 1800-talet läste skotten James Taylor om ön som då kallades Ceylon och möjligheterna att odla kaffe där. Några månader senare flyttade han till Sri Lankas högland, och planterade inte bara kaffe utan också tefrön från södra Indien. När en bladsjukdom några år senare förstörde alla kaffeplantor tog teindustrin fart på allvar. Snart skulle de branta bergsväggarna vara täckta med gröna tebuskar.

1867 såddes de första tefröna på 19 hektar land, och 1872 hade Taylor en fullt utrustad fabrik. Ett år senare såldes hans teer till högt pris på Londons auktion. De första åren såg utvecklingen ut som följer:

1873: 10 kg
1880: 81 ton
1890: 22 899 ton

Idag produceras ca 300 miljoner ton te på Sri Lanka.

Typer av te

Man kan dela upp Sri Lankas teer i tre sorter, beroende på vilken höjd de växer. De absolut finaste teerna växer på mer än 1 200 meters höjd. Där växer tebuskarna långsammare i det kallare, dimmigare klimatet och de är ofta svårare att skörda pga de branta bergsväggarna.

– 550 meter: Te som skördas på höjder upp till 550 meter klassas som lågt växande teer. De ger en fin färg och styrka men saknar den distinkta och fräscha smak som högre växande teer ger.
550-1050 meter: Te som växer på den här nivån har en rik smak och stark färg. Exempel är det te som växer omkring Kandy.
1050-2300 meter: Detta är det absolut bästa teet som finns på Sri Lanka, och det ger en vacker guldfärg och en intensiv, mycket fin, smak. Te från området omkring Nuwara Eliya är typiskt högväxande te.

Teproduktionen på Sri Lanka

Sri Lanka är världens fjärde största teproducerande land (efter Kina, Indien och Kenya), och landet producerar överlägset flest ton te per invånare i världen. Det mesta av teet exporteras till arabländer och länder i före detta Sovjetunionen.

Te-upplevelser

  • En tågresa i höglandet, exempelvis mellan Kandy och Nuwara Eliya, bjuder på storslagna vyer över slätter täckta av teplantor.
  • Det är populärt att besöka en tefabrik utanför Nuwara Eliya, där man även bjuds på nyproducerat te.
  • Det finns flera boendealternativ som ligger mitt bland teplantagen, och som erbjuder en fantastisk närhet till naturen. Hör gärna med oss för mer information.

 
Te på Sri Lanka
 
Teplantage i Sri Lanka
 
Tågresa i Sri Lankas högland

Läs mer om mat på Sri Lanka.