Nuwara Eliya

Nuwara EliyaNuwara Eliya är en stad i Sri Lankas högland och betyder ”ljusets stad”. Staden ligger på 1 868 meters höjd över havet, vilket ger upphov till ett kyligare klimat. Pidurutalagala, Sri Lankas högsta berg, tittar ut över staden. Distriktet anses vara det viktigaste området på Sri Lanka för teproduktion (se mer nedan).

Staden grundades av Samuel Baker år 1846. Det kyligare klimatet bidrog till att staden blev en populär semesterort för de brittiska plantageägarna på 1800-talet, där de kunde utföra sina fritidsaktiviteter, såsom jakt, polo, golf och cricket.

Fortfarande har Nuwara Eliya en kolonial känsla, och utkanterna av stan känns lite som en engelsk by. Många av byggnaderna är kvar från kolonialtiden, såsom det populära hotellet Grand Hotel, Hills Club, Postkontoret. Dessa landmärken finns förstås möjlighet att besöka. Många privata hem har också valt att behålla sin gamla engelska stil på gräsmattor och trädgårdar.

I stan är Victoria Park en populär park, speciellt bland fågelskådare som har möjlighet att se en många exotiska fågelarter som trivs bra i det kallare klimatet bland bergen.

Hakgala trädgårdar ligger 10 km sydost om Nuwara Eliya. Det är en vacker 27 hektar stor trädgård, som är känd för sina rosor, ormbunkar och medicinska plantor.

Läs mer om:

 

Nuwara Eliya 2

 

Läs mer om våra resor till Sri Lanka