Mat på Sri Lanka

10 av de vanligaste rätterna på Sri Lanka
Ris och curry, eller ”rice and curry”, är ett samlingsnamn på ris tillsammans med olika såser och grytor, så kallade ”curries”. Det är de absolut vanligaste rätterna på Sri Lanka. Lins-curry, räk-curry, kycling-curry eller fisk-curry är vanligt förekommande. Kokos är också en flitigt använd råvara i det Sri Lankesiska köket.
Frukt på Sri LankaFrukt på Sri Lanka
Sri Lanka är ett paradis för att hitta exotiska frukter. På ön finns papaya, mango, ananas, bananer i alla dess former m.m. Det mest spännande är dock alla ovanliga, tropiska frukter, såsom rambutan, mangostan och durian.
Te på Sri LankaTe på Sri Lanka
Te började odlas av engelsmännen på Sri Lanka i mitten av 1800-talet och idag producerar Sri Lanka överlägset mest te per capita i världen. Teet som växer på höjder över 1000 meter är av absolut finaste kvalitet. En tågresa i höglandet bjuder på fantastiska vyer över teodlingarna, och ett besök på en tefabrik är intressant.
Kryddor på Sri LankaKryddor på Sri Lanka
Sri Lanka är en stor exportör av kryddor och det används också flitigt i matlagningen. Den viktigaste kryddan ekonomiskt för Sri Lanka är kanel. I maten är vanligt att använda curry, kryddnejlika, kardemumma och koriander. Det finns flera kryddträdgårdar att besöka på ön.
Alkholhaltiga drycker på Sri LankaAlkoholhaltiga drycker på Sri Lanka
Öl och arrack är de vanligaste alkoholhaltiga dryckerna på Sri Lanka. Den i särklass mest druckna ölen är Lion Lager, som bryggs några kilometer utanför Colombo. Arrack är jäst och förädlad toddy från olika typer av palmer, och är ofta mycket starkt.

Mat & dryck på Sri Lanka

Maten på Sri Lanka karaktäriseras av mycket kryddor. Ris och curry är den vanligaste samlingen rätter, men det finns också många andra lokala specialialiteter som är spännande att prova, såsom hoppers (påminner om surdegspannkakor) och kottu roti. Det finns fantastiskt mycket frukt i alla dess former, många exotiska sådana, exempelvis rambutan, mangostan och durian. Färsk fruktjuice är vanligt att dricka till maten. Den mest välkända lokala ölen är Lion och finns som både lager och stout.