Kryddor på Sri Lanka

Sri Lanka är känt för sina kryddor och kryddträdgårdar. På 1500-talet koloniserades Sri Lanka av Portugal och de började snabbt handla med kanel och andra kryddor. Kryddorna används idag både i matlagning och i Ayurveda.

De mest värdefulla kryddorna

Kryddor på Sri LankaNedan är de viktigaste kryddorna för den Sri Lankesiska exporten. Siffrorna avser miljoner Rupees.

Kanel9 428
Kryddnejlika3 768
Peppar3 047
Muskot788
Tamarind31
Kardemumma29

Källa: The Spice Council of Sri Lanka

Användning av kryddor i Sri Lankesisk mat

Kanel – Holländarna började odla kanel på Sri Lanka, och Sri Lanka är världens tredje största kanelproducent efter Indonesien och Kina. Kryddan används i olika curries och risrätter.

Kardemumma – Kardemumma är mycket vanligt för att smaksätta curries och såser, och för att ge arom till sötsaker.

Peppar – Denna krydda, som var den första som människan lärde känna, är ofta ett substitut till den röda chillin. Den världskända tamilska soppan Mulligatawny är gjord på peppar.

Kryddor på Sri LankaKryddnejlika – En av de mer välkända kryddorna, men också en av de svåraste att använda på grund av den skarpa smaken. Kryddnejlika används i många curries och sötsaker.

Koriander – En baskrydda i Sri Lankesisk matlagning. Vanligtvis används bara fröerna, och de rostas ofta innan de blandas in i maten.

Gurkmeja – Gurkmeja används ofta som smaktillsats i curries. Lite gurkmeja och salt är vad som behövs för att bevara fisk och kött.

Bockhornsklöver – Bockhornsklöver har en ganska otrevlig lukt och en bitter smak, men används för smaksättning och för sin redande effekt i curries.

Spiskummin – En av ingredienserna i currypulver tillsammans med koriander och kummin.

Curryblad – Curryblad används vanligtvis färskt i de flesta ris och curry-rätter, och ger en distinkt och smak och lukt.

Citrongräs – Den lökformiga delen av plantan används för att smaksätta kött- och fisk-rätter.

Upplevelser kopplade till kryddor

Det finns flera kryddträdgårdar att besöka på Sri Lanka, bland annat kryddträdgårdarna i Matale.

Läs mer om mat på Sri Lanka.