Frukt på Sri Lanka

Sri Lanka har ett fantastiskt utbud av frukt och det är ett måste att testa flera av de exotiska sorterna innan man lämnar ön.

Bananer finns på Sri Lanka i alla dess former – stora som små, gula som röda, och smaken skiljer sig ofta markant från bananerna i Sverige. Många lokalbor anser sig vara experter på bananer och kan glatt förklara skillnaderna mellan dem.

Papaya är också en mycket vanligt förekommande frukt. Den äts ofta till frukost med lite limesaft på. Papaya-juice, som är tjock i konsistensen, är också mycket gott.

Mango hittar man i så gott som alla delar av landet. Frukten äts både färsk och som en del av curries.

Rambutan är en exotisk frukt som är röd och har ett taggigt yttre. Frukten är mycket god och smaken påminner en del om fläder.

Mangostan är en annan fantastiskt god frukt som endast förekommer i sydöstra Asien. Den används också mycket i Ayurvedabehandlingar.

Durian är en vanligt förekommande frukt som luktar starkt men smakar mycket gott.

Granatäpplen används ofta till att göra juicer, och det är kanske i den formen frukten gör sig allra bäst. Blandad med kokosmjölk smakar juicen extra gott.

Jackfrukt är nationalfrukten på Sri Lanka och den kan antingen ätas färsk eller lagad i en curry. Det är en av världens största frukter.

Frukt på Sri Lanka

Frukt på Sri Lanka

Mango

Mango

Rambutan

Rambutan

Mangostan

Mangostan

Läs mer om mat på Sri Lanka.