Colombo

Colombo Sri LankaColombo är Sri lankas huvudstad och största stad. På grund av dess stora hamn och strategiska position i handeln mellan öst och väst, var Colombo känt för handelsmän redan för 2000 år sedan. Här blandas Sri Lankas olika färger och kulturer, och kokar ner i ett stort utbud av marknader, trädgårdar och fina byggnader. Fina sandstränder ligger inte heller långt borta.

Många uppskattar Colombos arv från kolonialtiden, den fantastiskt goda maten, all shopping och det kan vara skönt att komma tillbaka till det lite mer moderna stadslivet efter att ha åkt runt bland mindre städer eller byar bland bergen en tid. Det finns många kulturella och historiska platser du kan besöka i Colombo, inte minst i stadsdelar som Fort, Kanelträdgårdarna och Pettah. Den sistnämnda är känd för sina härliga basarer och marknader.

Läs mer om Colombo nedan, men också på följande underssidor:

Platser i Colombo

Tempel i Colombo Fort. Fort är en stadsdel som under den europeiska eran faktiskt var ett fort, omgiven av havet på två sidor och en vallgrav på de två andra. Idag är det en mix av moderna byggnader, såsom World Trade Center, och äldre byggnader från olika tidsperioder. Bristen på trafik i stadsdelen gör att Fort kan vara väldigt lugnt och skönt på sina ställen. Det finns också en hamn och en stor vit dagoba (stupa), som heter Sambodhi Chitiya, på styltor i vattnet.

Pettah. In mot landet från Fort ligger Pettah, som är är ett av de äldsta distrikten i Colombo och också en av de mest etiskt blandade. I Pettah säljs allt man kan tänka sig –  varje gata har sin egen specialitet. Gabo’s lane är specialiserad på Ayurvediska mediciner, medans 2nd Cross Street har alla typer av smycken. I Pettah finns också många religiösa byggnader.

Nationalmuséet. Ligger i en vacker byggnad från 1877, mitt i Viharamahadevi Park. Muséet har en samling av gamla kungliga regalier, Sinhalesisk konst (skulpturer, träsnideri osv), antika möbler och porslin, och ola (blad från talipot-palmen)-manuskript. 1800-talsmålningarna som britterna gjorde för att avbilda Sri Lanka är också fascinerande, liksom de antika maskerna.

Galle Face Green. Precis söder om Fort ligger Galle Face Green, en lång sträcka av gräsmatta som vetter ut mot havet. Den konstruerades ursprungligen av holländarna som ville att kanonerna i Fort skulle ha fri skottlinje. Idag är det ett populärt ställe för att promenera, jobba eller sitta och prata.

Galle road. Galle Road skulle man kunna säga är Colombos ryggrad och går från norr till söder genom praktiskt taget hela staden. Det kan vara en del avgaser där, och vissa delar innehåller mindre charmiga byggnader, men det går också att hitta riktigt trevliga restauranger och shopping center. På den norra delen av gatan ligger mer auktoritära byggnader såsom preminärministerns bostad Temple Trees och den amerikanska ambassaden.


Galle Face Green i ColomboCinnamon Gardens.
5 km söder om Fort och 2 km inåt landet ligger Cinnamon Gardens, som för ett sekel sedan var täckt med kanel-plantor. Idag finns där eleganta trädmarkerade gator och lyxiga hus som tillhör de rikare. Här finns också den största parken, flera sportarenor och en hop av museum och gallerior.

Colombo University. Det centrala i Cinnamon Gardens är det 50 hektar universitetet i Colombo, som ursprungligen var Ceylon Medical Shcool 1870.

Viharamahadevi Park. Detta är Colombos största park, som ursprungligen kallades Victoria Park. Den är känd för sina fina träd som blommar i mars, april och maj. Från nordost ser Old Town Hall (även kallad vita huset) ut över parken. Arbetande elefanter spenderar ibland natten i parken.

Independence hall. En imponerande byggnad som bjuder på bra fotomöjligheter. Som namnet antyder restes byggnaden 1948 för att fira Sri Lankas självständighet.

Konstgallerior

National Art Gallery. Det nationella konstmuséet ligger bredvid det naturhistoriska muséet i Viharamahadevi Park. Den permanenta utställningen består mest av porträtt,  men ibland är det också temporära utställningar av Sri Lankesiska konstnärer.

Lionel Wendt Centre. Här finns samtida konst och hantverksutställningar. Kom också för att se musikuppträdanden!

Sapumal Foundation. Här finns några av de finaste exemplen av Sri Lankesisk konst från 1920 och framåt.

 

Aktiviteter i Colombo

Frukt i ColomboSim och bad. Den enda stranden där man simmar är i Mt Lavinia som ligger ca 11 km söder om Fort, men man får se upp med strömmar.

Shopping. Det mesta kan köpas. Vissa affärer kan också ordna med frakt hem till Sverige. Det är vanligt att köpa hantverksprodukter, tyger och kläder, antikviteter, ädelstenar och smycken och te. Den mest livliga shoppingområdet är Pettah. För bästa kvalitén på te, besök Mlesna Tea Center på Galle Road. Mer modern shopping kan man hitta på Odel Unlimited Alexandra Place i Cinnamon Gardens. För smycken och ädelstenar rekommenderas Sri Lanka Gem & Jewellery Exchange på Galle Road som innehåller 41 affärer godkända av myndigheterna. Läs också mer om shopping i Colombo.

Meditation. Kanuboda Meditation Centre ligger 25 km utanför Colombo och är ett stort center för meditation.

Golf. I Colombo finns anrika Royal Colombo Golf Club. Läs mer om golf i Colombo.