10 av de vanligaste rätterna på Sri Lanka

1. Ris och curry (rice and curry)

Ris och curryDetta är den huvudrätten i nästan varje Sri Lankesiskt hem. En typisk rätt består av ris serverat med en curry (sås) av fisk, kött eller kyckling. Andra curries är gjorda med grönsaker och baljväxter, exempelvis linser. Chutneys och sambols ingår ofta också i rätten (se nedan). Sambols är kryddiga och gjorda från exempelvis kokosnöt, lök, limejuice eller chilli. Alla rätter placeras på bordet och äts tillsammans.

2. Dhal

DhalDhal, eller lins-curry, är en av de vanligaste rätterna och äts med ris, bröd eller roti. Dhal-linserna är ofta kokade med kokosmjölk och görs som en fyllig sås som man har på riset.

3. Räk-curry

Räk-curryRäkor är populärt på Sri Lanka och det är vanligt att göra curries på dem. Kombinationen av fina kryddor, sötman från kokosnöten och styrkan från chillin gör det ofta till en mycket smakrik upplevelse.

4. Hoppers

HoppersHoppers är populära till frukost eller middag på Sri Lanka. De påminner om surdegspannkakor. Smeten jäses på tradtionellt vis med en lätt palmtoddy, vilket ger hoppers en delikat smak. De serveras ofta med sambol. Det finns flera olika typer av hoppers, exempelvis egghoppers och sötare varianter.

5. String Hoppers

String Hoppers. Foto av Charles Haynes, Flickr CCString Hoppers görs av risnudlar som ringlas i platta spiraler. De serveras till frukost eller middag med en tunn fisk- eller kycklingcurry som ofta bara innehåller en eller två bitar kött.

6. Papadam

PapadamPapadam är ett tunt, krispigt flatbröd och görs oftast av rismjöl, mjöl från kikärtor eller linsmjöl. Extra salt tillsätts. Degen friteras i olja vilket gör ett de blir ungefär som chips. Papadam serveras vanligtvis som komplement till en huvudrätt.

7. Pol sambol (kokos-sambol)

Pol SambolPol sambol görs med riven kokos, lök, rött chilipulver, citron, salt och tonfisk. Det äts vanligtvis med ris och är ofta en del av en Rice-and-curry-rätt.

8. Kottu Roti

Kottu RottiKottu Roti, eller bara ”Kottu” är en mycket populär rätt på Sri Lanka. Den är gjord av strimlat Sri Lankesiskt parathabröd, som fräses tillsammans med en samling kryddor och kött/kyckling eller grönsaker. Det är häftigt att se kocken strimla brödet med sina spadar.

9. Paratha

ParathaDet som på Sri Lanka kallas paratha är motsvarigheten till roti i Malaysia eller chapati i Afrika. Det är extra gott när det doppas i kokosmjölk.

10. Fisk- och skaldjur

KrabbaSri Lanka är en ö och det finns mycket fisk- och skaldjur i alla dess former. Många curries innehåller fisk, räkor (ofta större), bläckfisk och krabbor, och det är också vanligt att äta torkade fisk- och skaldjur.

Läs mer om mat på Sri Lanka.